fbpx

Biologisch afbreekbaar

qué significa biodegradable

Tegenwoordig is het gebruik van milieuvriendelijke producten een trend en een noodzaak voor iedereen geworden. Daarom vervangen veel bedrijven duurzame producten door biologisch afbreekbare materialen om een negatieve impact op de planeet te vermijden.

Wat betekent biologisch afbreekbaar?

Het verwijst naar een stof of materiaal dat in relatief korte tijd door levende organismen kan worden afgebroken. In dit natuurlijke proces veranderen materialen hun fysieke en chemische structuur totdat alleen de samenstellende elementen overblijven.

Wat is een biologisch afbreekbare verpakking?

Plastic is het meest gebruikte materiaal voor verpakkingen omdat het gemakkelijk te produceren is en een hoge weerstand biedt, maar het gebruik ervan brengt schade toe aan natuurlijke ecosystemen. Daarom zijn biologisch afbreekbare verpakkingen de laatste jaren in opkomst als alternatief voor traditionele plastic verpakkingen.

Biopolymeren, moleculen die vaak in levende organismen voorkomen, zoals cellulose en eiwitten, worden gebruikt om dergelijke verpakkingen te vervaardigen. Tot de grote voordelen van het gebruik ervan behoren de volgende:

  • Ze produceren geen afval, door de snelheid van hun afbraak.
  • Ze verminderen de koolstofuitstoot, wat het milieu zeer ten goede komt.
  • Ze kunnen worden gebruikt voor compostering en kunnen ook worden gerecycled om andere materialen en voorwerpen te maken.
  • Ze produceren geen afval, door de snelheid van hun afbraak.
  • Ze verminderen de koolstofuitstoot, wat het milieu zeer ten goede komt.
  • Ze kunnen worden gebruikt voor compostering en kunnen ook worden gerecycled om andere materialen en voorwerpen te maken.

Certificering van biologisch afbreekbare verpakkingen

Hoewel er geen officiële keurmerken zijn, hebben particuliere instellingen certificeringen gecreëerd volgens de EN 13432-norm. Deze norm, die in 2002 door het Europees Comité voor Normalisatie is opgesteld, beschrijft de kenmerken waaraan een materiaal moet voldoen om biologisch afbreekbaar of composteerbaar te zijn.

Met deze certificaten kunnen gebruikers er zeker van zijn dat hun producten in korte tijd werkelijk opnieuw in het milieu worden opgenomen.

Biologisch afbreekbaar in zee

Biologische afbreekbaarheid in zee is een toegevoegde waarde voor elk product, ongeacht het gebruik ervan. We moeten er rekening mee houden dat er altijd de mogelijkheid bestaat dat afval in zee terechtkomt.

Biologische afbreekbaarheid in de bodem

Biologische afbreekbaarheid in de bodem is een garantie die enorme voordelen biedt voor land- en tuinbouwproducten. Dit betekent dat ze na gebruik ter plaatse kunnen worden afgebroken, zonder dat het milieu daar schade van ondervindt.

Biologisch afbreekbaar water

Met het certificaat voor biologische afbreekbaarheid van water wordt biologische afbraak in een zoetwateromgeving gegarandeerd. Dit draagt aanzienlijk bij tot de vermindering van afval in rivieren, meren of andere natuurlijke zoetwaterbronnen. Dit label garandeert echter geen afbraak in zeewater.

Thuis- en industriecompost

Dit certificeringssysteem is bedoeld om volledige biologische afbreekbaarheid te garanderen bij de vervaardiging van producten, waaronder inkten en additieven. Deze producten zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal van plantaardige oorsprong, dat onder composteringsomstandigheden binnen maximaal 6 maanden wordt afgebroken.

Dankzij biologisch afbreekbare producten leveren wij een belangrijke bijdrage aan een duurzame en milieuvriendelijke economie.

Ontdek nog veel meer termen en begrippen in ons Horeca Woordenboek.

Vaak gestelde vragen

Wat is biologisch afbreekbaar?

Biologisch afbreekbaar is elk materiaal dat kan worden afgebroken tot de samenstellende chemische elementen. Door de inwerking van biologische agentia en verschillende milieuomstandigheden verandert de samenstelling ervan, verliest het zijn oorspronkelijke eigenschappen en wordt het gebruikt als bron van koolstof en andere voedingsstoffen.

Wat zijn biologisch afbreekbare producten?

Biologisch afbreekbare producten zijn producten die op natuurlijke wijze en in korte tijd kunnen worden afgebroken. Omdat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt, hebben ze geen invloed op het milieu en blijven ze hangen in onze zeeën, bossen en prachtige landschappen.

Wat is biologisch afbreekbaar en recycleerbaar?

Biologisch afbreekbare producten zijn producten gemaakt van materialen die door de werking van biologische elementen chemisch en natuurlijk afbreken. Recycleerbare producten daarentegen zijn producten die door menselijk handelen opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit gebeurt na een proces van behandeling en transformatie in gespecialiseerde installaties.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.