fbpx

Biologisch afbreekbaar en composteerbaar Is dat ook zo?

De consumptie van kunststoffen voor eenmalig gebruik, die in grote hoeveelheden afval worden dat in de zee terechtkomt, is een realiteit waarop iedereen moet reageren.

Wanneer een gewone burger besluit de voetafdruk die hij op de planeet achterlaat te verkleinen, maar geen kennis heeft van de milieuvriendelijke beweging, stuit hij op barrières die die “ombouw” een beetje een hobbelige rit kunnen maken.

Termen, voorschriften, materialen, opties, prijzen, recyclingproces; het is slechts een deel van de theorie achter deze hele beweging.

Er is echter iets heel basaals dat je moet weten te onderscheiden van dag nul van je nieuwe en betere versie: Wat is composteerbaar en wat is de betekenis van biologisch afbreekbaar.

Voordat we verder gaan met het analyseren van de betekenis van composteerbaar en biologisch afbreekbaar, moeten we duidelijk zijn dat ze niet synoniem zijn met recycling.

Recycling is een proces waarbij een materiaal wordt getransformeerd om opnieuw te worden gebruikt.

Een belangrijk element is dat recycling de participatie van de mens vereist.

Wat is biologisch afbreekbaar?

Productos biodegradables

Laten we beginnen met de eenvoudigste definitie.

Biologisch afbreekbaar is een samengesteld woord en door het te verdelen krijgen we de betekenis ervan.

Bio is een voorvoegsel dat volgens het Woordenboek van de Koninklijke Spaanse Academie (DRAE) staat voor leven en levend organisme. De tweede betekenis geeft aan dat het gaat om een element dat het milieu respecteert en dat biologisch is.

Aan de andere kant geeft de DRAE aan dat degradatie de transformatie is van een complex element naar een element met een veel eenvoudigere structuur. Een andere betekenis van hetzelfde woordenboek is het verminderen of wegslijten van de eigenschappen van iets.

Op deze manier kunnen we concluderen dat biologisch afbreekbaar een kenmerk is van een stof die zijn structuur door biologische actie vereenvoudigd ziet, dat wil zeggen, zonder de noodzaak van menselijk ingrijpen.

Onder de biologisch afbreekbare materialen die we vaak gebruiken, kunnen we noemen: stro, karton, papier, katoen, wol, linnen, zijde en hout.

Al deze materialen zullen, als ze ergens aan hun lot worden overgelaten, op natuurlijke wijze worden afgebroken en uiteindelijk voedingsstoffen worden die zich zonder problemen met de natuur zullen verbinden.

Composteren Wat is het?

Productos compostables

Een composteerbaar materiaal is een materiaal dat kan worden omgezet in organische meststof, ook wel compost genoemd.

In tegenstelling tot biologisch afbreekbare materialen vereist het proces de deelname van de mens via industriële verwerkingsinstallaties.

Met andere woorden, de afbraak van een composteerbaar materiaal zal niet op natuurlijke wijze plaatsvinden.

Wanneer een composteerbaar materiaal wordt afgebroken, worden kooldioxide, biomassa, water en anorganische verbindingen in hetzelfde tempo geproduceerd.

Wetgeving ter regulering van biologisch afbreekbaar en composteerbaar materiaal

Legislación que norma envases

Er zijn twee verordeningen van kracht die betrekking hebben op composteerbare en biologisch afbreekbare materialen.

Als je er meer over wilt weten, bekijk dan de regels:

  • UNE-EN 14995:2007 – Kunststoffen. Evaluatie van de composteerbaarheid. Testprogramma en specificaties.
  • UNE-EN 13432:2001 – Verpakking. Eisen voor containers en verpakkingen die kunnen worden teruggewonnen door middel van compostering en biologische afbraak. Testprogramma en evaluatiecriteria voor de uiteindelijke aanvaarding van de container of verpakking.

Tot slot nodigen wij u uit om deze video te bekijken van We zijn allemaal aan het recyclenDit is de reden voor de verschillen tussen biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

YouTube video

Bij Monouso.es bieden wij u de grootste biologisch afbreekbare en composteerbare lijn aan. Unieke producten voor gebruik in hotels en restaurants.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.