Allergenenkaart: tips voor naleving

Er zijn situaties die klanten en restauranthouders bij elkaar brengen. Een daarvan is het allergenenmenu. Niemand wil een voedselvergiftiging van een gerecht meemaken.
Hier komt de opname van het allergenenmenu in uw maaltijdservice aan bod.
Om op dit gebied te helpen, is in de verordening van de Europese Unie 1169/2011 bepaald dat bedrijven en instellingen die zich bezighouden met de verkoop van levensmiddelen een lijst van allergenen moeten opstellen.
Binnen dit menu van allergenen moet informatie worden gegeven over elk van de gerechten en voedingsmiddelen die ze verkopen, met name de uitleg van de componenten die ze bevatten.
Op deze manier weet de klant of het product dat hij kiest goed is voor zijn gezondheid en waarschuwt hij hem wanneer hij een ingrediënt identificeert dat hij niet kan eten en vermijdt hij intoxicatie.
Zoek uit wat de vereisten zijn voor een accuraat allergeencharter, wat er gebeurt als u er geen schrijft en welke voedingsmiddelen in uw charter moeten worden opgenomen.
¿Qué encontrarás en este artículo?
- 1 Wat is de allergenenkaart?
- 2 Ken de eisen van de wet
- 3 Wie moet zich aan de voorschriften houden?
- 4 Sancties die u kunt ondergaan als u zich niet aan de wet houdt
- 5 Dit zijn de voedselallergenen
- 5.1 1.- Glutenhoudende granen
- 5.2 2.- Schaaldieren en daarvan afgeleide producten
- 5.3 3.- Vis en visproducten
- 5.4 4.- Eieren en eiproducten
- 5.5 5.- Pinda’s en pindaproducten
- 5.6 6.- Soja en sojaproducten
- 5.7 7.- Melk en melkproducten
- 5.8 8.- Noten
- 5.9 9.- Selderij en selderijproducten
- 5.10 10.- Mosterd en mosterdproducten
- 5.11 11.- Sesamzaad en sesamzaadproducten
- 5.12 12.- Zwaveldioxide en sulfieten
- 5.13 13.- Lupinen en lupineproducten
- 5.14 14.- Weekdieren en producten van weekdieren
- 6 Tips voor het aanmaken van uw allergeenmenu
Wat is de allergenenkaart?

De allergenenbrief is een document dat moet worden opgesteld door bedrijven die levensmiddelen opslaan, verwerken, verpakken en identificeren.
Naast bedrijven moeten ook bedrijven die zich bezighouden met de wereld van de gastronomie de ingrediënten en allergenen in elk gerecht op hun menukaart zetten.
De allergenenkaart heeft twee hoofdfuncties:
- Toon aan dat u zich naar behoren aan de geldende voorschriften houdt.
- Het verstrekken van informatie over ingrediënten en allergenen, de nodige informatie voor de consument en het vermijden van dronkenschap bij klanten.
De allergenenbrief moet informatie bevatten over het afvalbeheer van het product, de risico’s van de allergenen die het bevat, de behandeling van de ingrediënten, het ontwerp van de gerechten en de controle van de leveranciers.
Ken de eisen van de wet

De verordening van de Europese Unie 1169/2011 bevat 14 producten die op uw allergeenbrief moeten staan.
Deze regels voorzien niet in de rapportage van voedselsporen op producten, omdat het voor sommige bedrijven en bedrijven moeilijk is om hun afwezigheid te controleren.
Het is echter raadzaam om zelfs het kleinste detail op het voedsel te plaatsen en de sporen die het kan bevatten.
Voor een allergisch persoon veroorzaakt een kleine dosis voedsel dat hij niet kan eten een allergische reactie die een hele servicenacht in uw bedrijf kan bemoeilijken.
Wie moet zich aan de voorschriften houden?

Alle bedrijven die levensmiddelen verkopen zijn verplicht om informatie over allergenen te verstrekken.
In de commerciële sector moet dit menu van allergenen worden bereid en gepresenteerd door restaurants, cafetaria’s, bakkerijen, supermarkten, banketbakkerijen en andere bedrijven.
Het is ook een verplicht hulpmiddel in instellingen waar voedsel wordt geserveerd, zoals ziekenhuizen, scholen, gaarkeukens, verpleeghuizen, kinderdagverblijven en universiteiten
Sancties die u kunt ondergaan als u zich niet aan de wet houdt

Niet-naleving of verkeerde toepassing van de allergenenkaart heeft, naast het probleem van het vergiftigen van een persoon, grote economische gevolgen. De boetes kunnen oplopen tot 60.000 euro.
Een correcte naleving bij de voorbereiding van het allergenenmenu vermindert het risico op intoxicatie voor duizenden mensen. Daarom worden er krachtige maatregelen genomen wanneer deze niet worden toegepast.
Om te weten te komen welke informatie aan de consument moet worden verstrekt en welke sancties er moeten worden opgelegd, kunt u de website van het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding bezoeken.
Dit zijn de voedselallergenen

Een groot deel van de bevolking lijdt aan allergieën of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, dus het is belangrijk om uw klanten duidelijk te maken welke allergenen de gerechten of producten die u verkoopt bevatten.
Dit zijn de 14 voedsel allergieën die u moet melden om ongelukken met consumenten te voorkomen
1.- Glutenhoudende granen
Dit allergeen omvat tarwe, haver, spelt, rogge, kamut en gerst. Daarnaast zijn ook de hybriden en de daarvan afgeleide producten opgenomen.
2.- Schaaldieren en daarvan afgeleide producten
In deze classificatie staan voedingsmiddelen die schelpdieren of sporen van schelpdieren in hun bereiding bevatten. Het omvat ook bouillons.
3.- Vis en visproducten
Het gebruik van vis of sporen in de preparaten wordt gerapporteerd. Visgelatine is echter uitgesloten, omdat deze wordt gebruikt voor carotenoïde preparaten en voor het klaren van bier en wijn.
4.- Eieren en eiproducten
Producten die eieren en/of sporen bevatten in de bereiding ervan.
5.- Pinda’s en pindaproducten
Het heeft betrekking op producten die pinda’s en/of pinda-residuen bevatten.
6.- Soja en sojaproducten
De producten op basis van soja worden hier in aanmerking genomen. Sojaboon olie en -vet zijn niet inbegrepen
7.- Melk en melkproducten
Deze categorie omvat producten op basis van melk, sporen van melk en producten die lactose bevatten, maar geen lactitol of wei.
8.- Noten
Alle vruchten in de dop, zoals noten, cashewnoten, hazelnoten, amandelen en derivaten, vallen in deze categorie.
9.- Selderij en selderijproducten
Omvat levensmiddelen die zijn gemaakt van selderij en/of met sporen van selderij.
10.- Mosterd en mosterdproducten
Producten die mosterd, mosterdzaden en/of enkele sporen bevatten.
11.- Sesamzaad en sesamzaadproducten
Alle voedingsmiddelen die sesam, sesamzaad bevatten en/of sporen van sesam hebben
12.- Zwaveldioxide en sulfieten
De consument moet worden geïnformeerd wanneer het in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/liter wordt aangetroffen.
13.- Lupinen en lupineproducten
Informatie wordt gegeven als het product van lupine is gemaakt of als het sporen van lupine bevat.
14.- Weekdieren en producten van weekdieren
Recepten die als hoofdbestanddeel een aantal weekdieren bevatten of die sporen bevatten.

Als u wilt dat uw allergeenmenu de beste informatie bevat en aantrekkelijk is voor uw gasten, volg dan deze tips:
Houd de allergenenlijst actueel
In het reglement staat dat 14 allergenen moeten worden vermeld, maar u moet op de hoogte zijn van eventuele updates in de lijst, zodat u uw allergenenkaart kunt wijzigen.
Als u een restauranthouder bent, moet u naar alle componenten van de gerechten kijken om te zien of ze allergene ingrediënten bevatten.
Informeer
Wanneer u naar de allergene voedingsmiddelen in uw producten hebt gekeken, moet u beslissen waar u de informatie gaat plaatsen.
Het moet zichtbaar zijn en met een leesbare letter of icoon. In het geval van een restaurant, plaats de informatie naast de ingrediënten op elk bord.
Als je eenmaal hebt bepaald welke gerechten een risico vormen voor mensen met een allergie of intolerantie en welke het allergene ingrediënt is, is het moment aangebroken om te beslissen hoe je het zichtbaar kunt maken.
Het is essentieel dat u dit doet met respect voor de stijl die uw vestiging kenmerkt.
Het gaat dus niet om het opstellen van een nieuw menu (tenzij je het moment wilt benutten voor een herontwerp), maar om het aanpassen van wat je hebt aan wat de wet voorschrijft.
Pictogrammen
Mensen houden van presentaties die hun aandacht trekken.
Houd dit in gedachten wanneer u de pictogrammen voor elk allergeen ontwerpt en plaats ze voor het geval een product ze bevat.
Zo zorgt u ervoor dat u het imago van uw menu behoudt en de aandacht van uw gasten trekt.
BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING
Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimatie: Consentimiento del interesado.
Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.
Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy