fbpx

Aangepaste keukens voor rolstoelen

In de keukens worden elke dag verschillende menu’s klaargemaakt om door de familie te worden genoten. Het is – misschien – de plek die we het meest thuis gebruiken, waar we meer tijd doorbrengen en delen, maar ook speciale momenten.

Wanneer echter wordt verwezen naar keukens die zijn aangepast voor rolstoelen, is het noodzakelijk om enkele aanpassingen te overwegen die een gemakkelijke toegang en verplaatsing mogelijk maken.

Rolstoel aangepaste keukens hebben goed gedefinieerde kenmerken zoals

 • Dimensie
 • Ontwerp
 • Plaats van het meubilair

Dit garandeert de veiligheid, het comfort en de onafhankelijkheid van mensen in een rolstoel.

Hoe ontwerp je een rolstoelvriendelijke keuken?

Cómo diseñar cocinas adaptadas para sillas ruedas

Het ontwerp van de rolstoeltoegankelijke keukens is gebaseerd op organisatie en indeling.

Dit geeft mensen in een rolstoel de mogelijkheid om verschillende activiteiten uit te voeren met het bereik en de controle die nodig zijn om zonder problemen voedsel, gereedschap of voorwerpen te hanteren en te vervoeren.

Aangepaste keukens zijn verdeeld in zones of werkgebieden, die het mogelijk maken om gedefinieerde taken tegelijkertijd uit te voeren.

Deze indeling bestaat uit vier zones of gebieden:

 • Spoelbakruimte: waar de vaat wordt gewassen
 • Werkruimte: plaats om voedsel te bereiden
 • Keukengedeelte: ruimte voor het koken van voedsel
 • Koelkastzone: locaties voor de conservering van levensmiddelen

Het is belangrijk dat het ontwerp van aangepaste keukens in een L- of U-vorm wordt uitgevoerd.

Op deze manier hebben mensen in een rolstoel het overzicht over de hele ruimte en is het makkelijker om zich in de hele sector te bewegen en toegang te krijgen tot elk van de keukenruimtes.

Andere veiligheidsaspecten die bij het ontwerp van rolstoeltoegankelijke keukens in aanmerking moeten worden genomen, zijn de volgende:

 • Zorg ervoor dat de randen van het meubilair afgerond zijn, zodat ongelukken worden voorkomen
 • Gebruik schuifdeuren of scharnierdeuren die de ruimte in de keuken niet beperken
 • Gebruik grote bedieningselementen om de apparaten te bedienen
 • Door de oven en de magnetron op ooghoogte van de rolstoelgebruiker te installeren, kan hij/zij de binnenkant van de apparaten zien en kan hij/zij gemakkelijker met warm voedsel omgaan

Basistips bij het opknappen van een toegankelijke keuken

Consejos básicos al reformar una cocina accesible

Bij de renovatie van een aangepaste keuken is het belangrijkste om comfort en veiligheid te bieden aan de persoon in de rolstoel, zodat alles wat hij of zij nodig heeft binnen handbereik is.

Dit zijn enkele van de tips om te overwegen bij het hervormen van een toegankelijke keuken:

 • Wij adviseren het gebruik van doorlopende vloeren en antislipvloeren, waarbij te allen tijde het gebruik van treden of oneffenheden wordt vermeden
 • Kies eenvoudig vast te houden deurkrukken die kunnen worden geopend – zelfs met de handgreep
 • Installeer de vaatwasser met een ondiepe afvoer en een lange handgreep met eengreepskraan, omdat deze gemakkelijker te bereiken en te manoeuvreren zijn
 • Gebruik inductiekooktoestellen met automatische vergrendeling en uitschakeling om het risico op ongevallen te minimaliseren
 • Installeer stenen of hoge-sterkte materiaal werkbladen, waar het geen probleem is om hete containers te plaatsen

Metingen, het belangrijkste aspect in aangepaste keukens

Medidas, aspecto más importante en las cocinas adaptadas

In aangepaste keukens zijn de afmetingen het belangrijkste aspect. Gezien de hoogte en diepte van de meubelen is niet alleen de veiligheid gegarandeerd, maar ook de mogelijkheid om zich zonder beperkingen in de keuken te kunnen bewegen.

De hoogte kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker, waardoor de toegang tot de elementen die hij nodig heeft, zonder ongemak wordt gegarandeerd.

Hier delen we de aanbevolen maatregelen voor een aangepaste keuken:

 • Toegang: de breedte van de toegangsdeur mag niet minder dan 80 cm bedragen, zodat de doorgang van een persoon in een rolstoel gegarandeerd is
 • Circulatie: er moet een vrije ruimte van 150 cm zijn tussen het meubilair en de keuken
 • Aanpak en bereik
  • De aanbevolen hoogte van de werkbladen, voor mensen in een rolstoel, ligt tussen 75 en 80 cm
  • De diepte van het werkblad is 60 cm
  • De hoogte van de kasten en lades zal tussen de 40 en 140 cm liggen
  • De voorste benadering voor gebruik in de keuken, om de beweging in een rolstoel te vergemakkelijken, moet minstens 80 cm breed, 70 cm hoog en 60 cm diep zijn
  • De zijdelingse benadering met deuren en laden zal 80 cm breed en 150 cm diep zijn

Deze maatregelen zorgen ervoor dat mensen in een rolstoel zich gemakkelijk kunnen verplaatsen in de keuken en zo elk voorwerp, apparaat en meubilair kunnen bereiken.

Apparaten en uitrusting

Electrodomésticos y equipos

De werkgebieden worden ontworpen volgens de behoeften van elke gebruiker.

Toestellen en apparatuur zullen een locatie hebben die de door de fabrikant aanbevolen maatregelen overweegt, zowel voor hun verzekering als voor de veiligheid van de gebruiker.

Hulpmiddelen en materialen voor dagelijks gebruik, om voedsel te bereiden en op te dienen, moeten op een gemakkelijk bereikbare afstand en hoogte worden geplaatst. Op deze manier heeft iemand in een rolstoel geen beperkingen bij het koken.

Het is belangrijk om een vrije ruimte te hebben voor de bereiding van voedsel uit de keuken, waar potten, pannen en borden kunnen worden geplaatst nadat ze uit het vuur zijn gehaald, zonder gevaar voor verbranding van het oppervlak.

Een goede oplossing bij het inrichten van de ruimte van een aangepaste keuken is het plaatsen van de apparatuur die in de keuken is geïntegreerd. Op deze manier heeft de persoon die gebruik maakt van een rolstoel vrije beenruimte.

Wat de koelkast betreft, is het aanbevolen om een model met een automatisch ontdooisysteem te gebruiken.

De beste optie bij de keuze van een vaatwasser is een model dat op het werkblad bij de gootsteen en de afvoer wordt geïnstalleerd.

Om het interieur te kunnen zien, moeten de planken en laden transparant zijn met een opening van 180° en een afstand van 30 cm tot de vloer hebben.

Meubilair en opslag in aangepaste keukens

Mobiliarios y almacenamiento en cocinas adaptadas

Een toegankelijke keuken heeft speciale kenmerken die voldoen aan de behoeften van de rolstoelgebruikers, onder gereguleerde maatregelen om het juiste meubilair en de juiste opslag aan te bieden.

Zoals we al eerder zeiden, hebben we tussen de keukenruimtes het werkblad, de gootsteen en de koelkast.

Onder deze elementen zijn de aanbevolen metingen 3,60 m tot 6,60 m en de afstand tussen het werkblad en de spoelbak van 1,20 m tot 2 m.

In die zin is het belangrijk te benadrukken dat elementen in de vorm van een driehoek die als barrière voor het vrije verkeer kunnen dienen, nooit zullen worden opgenomen.

Een ontwerp voor een aangepaste hoekkeuken maakt het ook mogelijk dat een persoon in een rolstoel zich gemakkelijker kan verplaatsen tussen de verschillende gebieden van de keuken.

Wat betreft de opslag is het gebruik van afneembaar meubilair een andere optie die gebruikt kan worden bij het aanpassen van een keuken.

Veilige objecten voor aangepaste keukens

Objetos seguros para cocinas adaptadas

De aangepaste keukens hebben zeer strenge veiligheidsmaatregelen die het vrije gebruik van elke persoon met beperkte mobiliteit mogelijk maken.

Om in deze situaties een bijdrage te leveren, heeft Monouso ideaal gereedschap om te gebruiken in keukens waar veiligheid net zo belangrijk is als het gerecht dat gekookt wordt.

In onze kunststofplaatsectie vindt u de harde plaatlijnen. Prachtige plastic modellen vervaardigd met materialen die hen zeer resistent maken, tot het punt dat ze als onbreekbaar worden beschouwd.

We hebben ook een sectie plastic bekers, gemaakt met hetzelfde materiaal als de harde platen. Echte functionele juwelen die zonder enig ongemak in de vaatwasser kunnen worden gewassen.

Uit hetzelfde materiaal worden herbruikbare bekers vervaardigd, elementen met unieke eigenschappen die ze onder alle omstandigheden zeer veilig maken.

Bezoek onze online winkel en ontdek de producten -van superieure kwaliteit- die we moeten bijdragen met de apparatuur van keukens aangepast voor rolstoelen.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.